6 Dec
ora 13.00
2023

Evenimentul Revoluția NanoArts este organizat ca urmare a succesului expoziție Revoluția BioArt, continuând astfel dialogul dintre știință și artă inițiat sub umbrela Romanian Science Festival, ca parte a inițiativei de dezvoltare de strategii pentru inovare în artă și știință, susținută de programul Timișoara Capitală Culturală 2023.

Prin noile inițiative, în colaborare cu organizații și instituții internaționale, deschidem oportunitatea de a participa la proiecte de colaborare la intersecția dintre artă și știință care să dezvolte un nou segment de public.

Pe 6 decembrie, simpozionul Revoluția NanoArts va aduce la Timișoara trei proiecte de colaborare între artiști elvețieni și oameni de știință internaționali de la Institutul Adolphe Merkle (AMI) care explorează interfațele dintre artă și nanoștiință. Proiectele fac parte din programul dezvoltat de Consiliul Elvețian al Artelor Pro Helvetia și Institutul Adolphe Merkle (AMI) pentru artiștii și oamenii de știință interesați să colaboreze, cu scopul de a stimula schimburile dintre artă, știință și tehnologie.

PROGRAM

13:00 – DESCHIDERE – Oana Romocea & Sonja Schachinger

14:00 – Colaborare: Yvo Goette [designer] & Alke Fink [professor de materiale bionano]

«IMAGINE DE ANSAMBLU»

Punctul de plecare al acestei investigații sunt metodele de imagistică științifică utilizate pentru a vizualiza micro și nanostructura materialelor. Cu ajutorul acestor metode, proiectul va colecta și va traduce date cu intenția de a construi modele de materiale 3D ipotetice prin proiectare parametrică asistată de calculator. Scopul colaborării este de a utiliza procesul de proiectare artistică pentru a dezvălui și a traduce structuri digitale prin intermediul diferitelor medii.

15:00 – ColaborareȘ Claudia Christen [artist vizual] & Jessica Clough [cercetător]

«PICTURA CU LUMINĂ: CAMERA OBSCURĂ A NATURII»

Proiectul explorează conexiunile și sinergiile dintre nanoștiință și fotografie. Scopul este de a dezvolta noi metode de a desena cu ajutorul luminii folosind molecule mecano-responsive care devin fluorescente atunci când sunt activate prin forță. Partenerii din această colaborare vor lucra îndeaproape și își vor combina cunoștințele despre lumină, semnale optice și procese mecanice atât în fotografie, cât și în nanoștiință.

16:00 – Colaborare: Pedro Wirz [artist vizual] & Christoph Weder [profesor de chimia polimerilor și materiale]

«SCHIMBĂRI MATERIALE»

Proiectul își propune să pună sub semnul întrebării termenul de "sustenabilitate"și utilizarea lui printr-un dialog transdisciplinar între artă și știință. Dialogul se vadesfășura în jurul unor concepte precum tehnologie vs. natură; reciclare și reutilizare cu valoare adăugată și nanostructuri în materiale naturale și artificiale, printre altele. Această colaborare creează obiecte pentru a documenta dialogul lor, folosind diferite materiale artificiale.

17:00 - Dr. Claudia Schnugg [curator și cercetător în domeniul artei și științei]

«CUM STABILIM COLABORARI ÎNTRE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ: Valoarea adăugată pentru organizații»

Cum poate fi valoroasă colaborarea artist-cercetător pentru organizațiile din domeniul științei și tehnologiei?

Cu o experiență vastă în colaborarea cu instituții și în consilierea acestora în vederea dezvoltării de programe de rezidență a artiștilor, Claudia Schnugg evidențiază modul în care colaborarea artă-știință reprezintă o oportunitate atât de puternică pentru consultanții, managerii și instituțiile cu viziune de viitor. Utilizând exemple din viața reală, alături de cercetări de ultimă oră, această prezentare prezintă o serie de cazuri în care aceste interacțiuni au încurajat creativitatea și au condus la o inovare și o valoare sporită pentru organizații. Pe lângă crearea unui model pentru parteneriate de succes, prezentarea oferă o perspectivă asupra aspectelor manageriale și practice în cazul creării de programe de artă și știință. Cercetătorii și practicienii interesați de potențialul colaborării dintre artă și știință vom afla cum să adopte o abordare inovatoare a creativității în cadrul organizației sau cercetării lor, precum și modalitățile prin care colaborările dintre artă și știință pot aduce beneficii reciproce atât artiștilor, cât și oamenilor de știință și companiilor.

17:30 – OPEN SPACE – Q&As

Moderatori:

  • Oana Romocea este co-fondatoare a Romanian Science Festival, primul festival național de știință, și a fost membru al consiliului de administrație al Oxford pentru România timp de șase ani.
  • Sonja Schachinger mediază programul NanoARTS din cadrul Pro Helvetia, în colaborare cu Institutul Adolphe Merkel.

INSTITUTUL ADOLPHE MERKLE

Institutul Adolphe Merkle (AMI) este un centru de competență independent din cadrul Universității din Fribourg care se axează pe cercetarea și educația în domeniul nanoștiințelor în domeniul nanomaterialelor moi.

https://www.ami.swiss/en/

PRO HELVETIA

Pro Helvetia promovează producția și diseminarea de proiecte artistice și culturale elvețiene contemporane, având în vedere diversitatea, precum și o acoperire națională și internațională. În calitate de fundație națională, Pro Helvetia sprijină numai proiecte de importanță transregională și/sau internațională și completează activitățile de promovare ale cantoanelor și municipalităților din Elveția.

https://prohelvetia.ch/en/

ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival este o inițiativă care implică cercetători români și studenți din diaspora academică în sistemul de învățământ românesc cu scopul de a atrage elevii către disciplinele științifice. De la lansarea sa în 2019, Romanian Science Festival a adus știința în peste 150 de școli din România și a ajuns la peste 150.000 de copii de vârstă școlară.

În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation la categoria Science Engagement, inițiativa fiind declarată câștigătoare din peste 1350 de proiecte de promovare a disciplinelor STEM la nivel global.

Revoluția BioArt. Toate drepturile rezervate.
Integral Design

Cere oferta

Sunteți interesat de produsul nostru Revoluția NanoARTS Simpozion?

Trimiteți-ne datele dvs. de contact prin formularul de mai jos și vă vom trimite oferta noastră în cel mai scurt timp.