„Descurcă-te și repară" face referire la cea de-a 75-a aniversare a primei utilizări a penicilinei pe un pacient uman, în 1941. Această lucrare reprezintă un costum de femei modificat, din timpul războiului, marcat cu logo-ul CC41 al Camerei de comerț britanice care înseamnă „Controlled Commodity 1941". Găurile și petele de pe costum au fost peticite cu dantelă de mătase și de in, colorată cu colonii roz de bacterii E. coli, cultivate pe agar cu colorant. Genomul acestor bacterii a fost editat cu ajutorul tehnicii CRISPR, pentru a elimina o genă de rezistență la antibioticul ampicilină și pentru a remedia fără cicatrici ruptura prin recombinare omologă cu un fragment de ADN care codifică sloganul celui de-al Doilea Război Mondial „Descurcă-te și repară” („Make Do and Mend”). Ampicilina face parte din grupul de antibiotice penicilină, astfel încât, prin această editare genomică artistică, Anna Dumitriu și colaboratoarea sa Sarah Goldberg au folosit tehnologia actuală pentru a readuce organismul la starea de dinaintea erei antibiotice, reflectând asupra modului în care am putea în viitor să controlăm și să protejăm astfel de progrese biotehnologice. În acest caz, căptușeala poate fi văzută ca o metaforă pentru modul în care oamenii au învățat să controleze și să utilizeze mediile biologice încă din cele mai vechi timpuri.
Credit: Anna Dumitriu în colaborare cu Dr. Sarah Goldberg și Der Roee Amit de la Technion, și o colaborare suplimentară cu Dr. Nicola Fawcett. Finanțat prin intermediul proiectului FEAT. FEAT este finanțat de programul FET (Future and Emerging Technologies) Open, susținut de UE. Acesta a primit finanțare din partea programului de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în cadrul acordului de grant nr. 686527 (H202020--FETOPEN--2015--CSA)
Materiale: Costum de damă CC41, peticit cu mătase cultivată cu bacteria E. coli modificată genetic prin tehnica CRISPR (sterilizată și moartă), mașină de cusut de epocă și mătase pentru broderie, textile, pliante de epocă, sticle cu plasmide CRISPR și discuri de antibiotic
Anul: 2016-17