„Ex Voto” este o operă de artă participativă și o instalație care explorează impactul bolilor infecțioase și al antibioticelor asupra vieților noastre, creată prin realizarea de "ofrande votive" în timpul atelierelor de povești. Aceste "ofrande votive" laice fac trimitere la cele întâlnite în mediile religioase, care simbolizează o dorință sau recunoștința pentru îndeplinirea acestei dorințe. Obiectele sunt atârnate pe panglici, colorate sau vopsite cu bacterii, inclusiv cu diverse specii de microbiotă intestinală, Staphylococcus aureus și Streptomyces, producătoare de antibiotice modificate (toate fiind sterilizate), precum și cu substanțe antimicrobiene naturale, cum ar fi rădăcina de roibă, și cu coloranți chimici nepericuloși utilizați în laborator.
Lucrarea a fost extinsă în timpul pandemiei COVID-19 și, în special, în timpul primei perioade de izolare din 2020, artista documentându-și experiențele și combinându-le cu reflecții și povestiri despre această perioadă pe care le-a auzit de la prieteni, colegi, de pe rețelele de socializare și la știri. Seria "Votive Lockdown " explorează cum tratamentul bolii s-a modificat pe parcursul acestei perioade, include poveștile de recuperare și alte amintiri din acea perioadă. Aceste votive sunt atârnate de o panglică vopsită cu turmeric, care a fost un remediu popular în timpul pandemiei. Panglica este impregnată cu ARN (coronavirus) SARS-CoV-2 (coronavirus) real, provenit dintr-o construcție plasmidică. O serie de "Votive de ciumă" a fost adăugată 2022. Aceste votive sunt atârnate de o panglică impregnată cu ADN de Yersinia pestis, pe care artista l-a extras ea însăși din bacterii ucise în laboratorul Colecției Naționale de Culturi Tip.
Credit: Anna Dumitriu în colaborare cu Dr. Nicola Fawcett, Prof. Maggie Smith, Dr. Sarah Alexander (NCTC), Dr. Jane Freeman și Dr. Ines Moura. Cu sprijinul Muzeului de istorie a științei din Oxford și al Muzeului Valkof, Nijmegen
Anul: începând cu 2016
Materiale: Mătase vopsită cu bacterii și coloranți naturali și sintetici antimicrobieni.