Această lucrare reprezintă începutul unei noi colaborări cu Dr. Linda Grillova, George Lacey, MSc și profesorul Nicholas Thomson, care explorează istoria și viitorul Treponema pallidum subsp. pallidum, bacteria care provoacă sifilisul, cunoscută în engleză sub numele de "The Great Pox".
Rochia este brodată cu imagini ale bacteriei observate în laborator, iar aceste broderii sunt impregnate cu ADN-ul tulpinii Nichols a Treponema pallidum subsp. pallidum subsp. pallidum, extras de artistă sub supravegherea lui Grillova și Lacey. Acest ADN este neinfecțios.
Lenjeria de corp din bumbac folosită de femei în epoca edwardiană adaugă un context istoric, deoarece sifilisul era în mod obișnuit ascuns și în mod frecvent pus pe seama prostituatelor, deși mai des boala cu transmitere sexuală foarte stigmatizată era transmisă de la soți la soții și, din păcate, de la mame la copiii lor prin infecții congenitale. Dacă nu este tratat, sifilisul poate duce la deteriorarea mai multor organe, ducând la afecțiuni grave. În ciuda disponibilității unui tratament eficient, în ultimul deceniu s-a înregistrat o reapariție dramatică a acestei boli la nivel mondial, incidența anuală la nivel mondial ajungând la peste 5,6 milioane. Încă nu s-a dezvoltat niciun vaccin eficient, astfel că singura metodă de prevenire a sifilisului este abstinența sexuală, utilizarea prezervativului și monitorizarea intensivă.
Îmbrăcămintea de epocă face referire, de asemenea, la faptul că tulpina Nichols a fost extrasă pentru prima dată de la un pacient de sex masculin infectat cu neuro-sifilis (infecție a sistemului nervos central) în 1912. Această tulpină a fost menținută în viață pe animale de laborator (iepuri) de către oamenii de știință din SUA timp de aproximativ 110 ani, dar recent a devenit posibilă cultivarea Treponema pallidum subsp. pallidum in vitro. Această posibilitate deschide multe direcții noi de cercetare, care sunt studiate acum.
Rochia este imprimată botanic cu frunze de eucalipt, folosite ca remediu pentru sifilis, iar pistilul și mortarul sunt realizate din lignum vitae (lemnul vieții), un lemn de esență tare care a câștigat popularitate în secolul al XVI-lea ca ingredient în tratamentul sifilisului, deși s-a dovedit ineficient. La fel de ineficient a fost și conținutul mortarului, Sarsaparilla, vândut ca remediu pentru sifilis în SUA în secolul al XIX-lea. Mercurul a fost, de asemenea, un leac popular pentru sifilis încă din anii 1400, deși în prezent îl considerăm prea toxic pentru a fi folosit. Primul tratament științific modern pentru această boală a fost creat de Paul Ehrlich în 1910, iar mai târziu o versiune îmbunătățită, Neosalvarsan, în 1912 (în același an în care a fost colectată tulpina Nichols). În prezent, boala poate fi tratată cu penicilină.
Credit: Artista Anna Dumitriu, în colaborare cu oamenii de știință Dr. Linda Grillova, George Lacey și Profesorul Nicholas Thomson. Susținut de Arts Council England
Materiale: Rochie de corp din bumbac edwardian, mătase brodată, imprimare botanică cu eucalipt îmbibat în matcă, cu imersiune în sulfat feros, și ADN de Treponema subsp. Treponema, tulpina Nichols, Neosalvarsan nedeschis, pistil și mortar din lemn de Lignum vitae și rădăcină de sarsaparilla.